Cu ce se ia guma de pe haine?

Guma de mestecat poate fi o problemă atunci când se lipește de haine. Este frustrant să descoperiți că guma s-a lipit de tricoul preferat sau de fusta nouă. Dar nu vă faceți griji! Există câteva metode eficiente pentru a îndepărta guma de pe haine, astfel încât să puteți salva acel articol vestimentar și să-l purtați din nou cu încredere.

Metoda frigiderului

O metodă simplă și eficientă pentru a îndepărta guma de pe haine implică utilizarea frigiderului. Iată cum puteți proceda:

 1. Puneți haina într-o pungă de plastic sigilată.
 2. Puneți punga în frigider și lăsați-o acolo timp de câteva ore sau peste noapte.
 3. Scoteți haina din frigider și deschideți punga de plastic.
 4. Guma va fi acum mult mai rigidă și ușor de îndepărtat. Folosiți o spatulă de plastic sau un cuțit cu margine plată pentru a îndepărta guma înghețată de pe țesătură. Aveți grijă să nu deteriorați haina în proces.

Metoda gheții

Dacă nu aveți un frigider la îndemână sau nu doriți să așteptați câteva ore, puteți utiliza metoda gheții pentru a îndepărta guma de pe haine:

 1. Umpleți un pachet de plastic cu cuburi de gheață.
 2. Aplicați pachetul de gheață direct pe guma lipită de haină.
 3. Lăsați gheața să acționeze timp de câteva minute pentru a rigidiza guma.
 4. Apoi, folosiți o spatulă de plastic sau un cuțit cu margine plată pentru a îndepărta guma înghețată de pe țesătură. Fiți atent să nu deteriorați materialul hainei în timpul procesului.
Vezi și:  Cu ce se curată rugina de pe haine

Metoda vaselinei

Vaselina poate fi, de asemenea, eficientă în îndepărtarea gumei de pe haine. Iată cum puteți utiliza acest produs pentru a rezolva problema:

 1. Aplicați o cantitate generoasă de vaselină direct pe guma de mestecat și în jurul acesteia.
 2. Lăsați vaselina să acționeze timp de câteva minute. Aceasta va înmuia guma și va face mai ușoară îndepărtarea ei.
 3. Folosiți o spatulă de plastic sau un cuțit cu margine plată pentru a îndepărta guma înmuiată de pe țesătură. Fiți atent să nu întindeți guma pe o suprafață mai mare a hainei.
 4. Curățați orice urmă de vaselină rămasă pe haină, utilizând un detergent sau săpun blând și apă caldă.

Metoda acetonei

Pentru materiale care nu sunt sensibile la acetonă, puteți utiliza acest solvent pentru a îndepărta guma de pe haine:

 1. Asigurați-vă că sunteți într-un spațiu bine ventilat și purtați mănuși de protecție.
 2. Aplicați o cantitate mică de acetona pe o bucată de bumbac sau pe o dischetă demachiantă.
 3. Tamponați cu atenție zona afectată de gumă până când aceasta se dizolvă. Evitați să frecați prea tare, deoarece acest lucru ar putea deteriora materialul hainei.
 4. Curățați orice reziduuri de gumă rămase și acetona folosind un detergent sau săpun blând și apă caldă.

Cum se previne lipirea gumei de haine?

Pentru a preveni lipirea gumei de haine, puteți lua în considerare următoarele sfaturi simple:

 • Evitați să mestecați gumă în timp ce purtați haine care se lipesc ușor, cum ar fi cele din materiale sintetice.
 • Dacă mestecați gumă și trebuie să o scoateți din gură, utilizați o hârtie sau un șervețel pentru a o înfășura înainte de a o arunca. Astfel, veți evita să se lipească de alte obiecte sau haine.
 • Fiți atenți atunci când așezați hainele în locuri unde există gume de mestecat sau obiecte lipicioase.
Vezi și:  Când se pune balsamul de rufe

Întrebări frecvente

1. Este sigur să folosesc acetona pentru a îndepărta guma de pe haine?

Acetona poate fi utilizată pentru a îndepărta guma de pe haine, dar este important să fiți atenți la materialul din care este fabricată haina. Acetona poate deteriora unele țesături delicate sau colorate. Asigurați-vă întotdeauna că faceți un test pe o zonă mică și ascunsă a hainei înainte de a aplica acetona în mod direct.

2. Pot utiliza ulei de gătit pentru a îndepărta guma de pe haine?

Da, uleiul de gătit poate fi folosit pentru a îndepărta guma de pe haine. Aplicați ulei direct pe guma lipită și lăsați-l să acționeze timp de câteva minute. Apoi, folosiți o spatulă de plastic sau un cuțit cu margine plată pentru a îndepărta guma. Curățați orice reziduuri de ulei folosind un detergent sau săpun blând și apă caldă.

3. Se pot folosi alte metode pentru a îndepărta guma de pe haine?

Există și alte metode care pot fi folosite pentru a îndepărta guma de pe haine, cum ar fi utilizarea pietrei ponce, a alcoolului izopropilic sau a soluției de curățare a cernelii. Cu toate acestea, este important să testați întotdeauna orice substanță pe o zonă mică și ascunsă a hainei înainte de a o aplica pe zona afectată pentru a evita deteriorarea materialului hainei.

Vezi și:

Photo of author

Akin

Akin este un pasionat călător și aventurier înrăit. Pe blogul nostru, el împărtășește experiențele sale de călătorie și destinațiile uimitoare pe care le-a explorat. Cu entuziasmul său pentru descoperiri și dorința de a cunoaște culturi noi, Akin ne inspiră să ieșim din zona de confort și să explorăm frumusețea lumii înconjurătoare.

Lasă un comentariu